Hoe groot van een vijverpomp heb ik nodig?

Een goede vuistregel is dat pompen elk uur ongeveer de helft van het vijvervolume moeten kunnen wegpompen. Een pomp die 500 gallons per uur verplaatst, zou bijvoorbeeld geschikt zijn voor een vijver van 1.000 gallon.

Hoe groot van een vijverpomp heb ik nodig?

Een goede vuistregel is dat pompen elk uur ongeveer de helft van het vijvervolume moeten kunnen wegpompen. Een pomp die 500 gallons per uur verplaatst, zou bijvoorbeeld geschikt zijn voor een vijver van 1.000 gallon. U hoeft niet naar de maattabel van een fonteinpomp te verwijzen om de beste waterpompen voor uw tuin te achterhalen. Het wordt aanbevolen om vijverwater minstens één keer per uur te laten circuleren.

Als u bijvoorbeeld een vijver van 500 gallon heeft, hebt u een pomp nodig die 500 GPH draait op het hoogtepunt van de afvoer. Dit geldt als het ook een skimmer of waterval heeft. Water moet minstens één keer per 2 uur door het filter circuleren. Dit betekent dat als je een vijver van 1.000 gallon hebt, je een pomp nodig hebt die minstens 500 gallons per uur of GPH kan produceren.

Als je vis hebt, kun je het beste de capaciteit van de pomp verdubbelen om ervoor te zorgen dat je water schoon blijft. Een veel voorkomende misvatting is dat de pompgrootte alleen gerelateerd is aan de grootte van de vijver; de grootte van een waterval, beek of fontein is echter meestal de doorslaggevende factor voor welke pomp het beste in uw functie is. Als u een beginner bent, is het kiezen van een laagspanningspomp veiliger en is de bedrading meestal eenvoudiger te installeren. Hoe dynamischer de kopdruk er is — hoe harder uw pomp moet werken en hoe minder stroom u uit uw pomp haalt.

Veel van de specificaties die prominent op fonteinpompen worden weergegeven, zijn echt niet erg handig om te bepalen of de pomp de juiste maat heeft. Het maximale debiet van het filter moet gelijk zijn aan, of meer dan, het maximale debiet van de pomp e. Als u kleinere slangen gebruikt dan gespecificeerd, beperkt u de maximale lift van de pomp en de hoeveelheid water die circuleert. Kortom, dynamische kopdruk kan worden gezien als alle tegendruk die op de pomp wordt uitgeoefend terwijl het water door de slang naar de bovenkant van uw waterval, stroom of filter dwingt.

Het kiezen van de juiste pomp voor de klus zorgt voor uw beste kans om maximaal van de functie te genieten, zowel voor uzelf als voor alle waterbewoners. Head is een technische term die verwijst naar de hoogte waarop een pomp water boven het oppervlak van een vijver tilt. Als die afstand bijvoorbeeld 24 inch is, hebt u een fonteinpomp nodig die minstens 36 inch hoog tilt. Het water wordt gepompt vanaf de diepte van ongeveer 20 ′ tot een watervalhoogte van 6 ′ met 2 uitlaten een 2 ″ pijp de andere een pijp van 3 ″.

Het is ook belangrijk om de juiste buismaat te gebruiken, omdat dit een direct effect heeft op het maximale hefvermogen van de vijverpomp. Op basis van het onderstaande stroomschema, als u wilt dat 3600 GPH over uw waterval komt die werd berekend op 13 ′ dynamische kop, zou u de AquaForce 5200-pomp willen kiezen. Een term om vertrouwd mee te raken is „total dynamic head (TDH), wat verwijst naar de druk op een pomp veroorzaakt door de interacties van debiet, buisdiameter, buislengte, hoogte en buismateriaal. Het loont ook om wat meer geld uit te geven aan een pomp die energiezuinig is, omdat het u op de lange termijn geld bespaart.

Om de juiste balans te vinden, zoekt u naar een pomp die het maximale aanbevolen debiet van uw filter in de buurt komt, maar niet overschrijdt. Hieronder hebben we enkele specifieke details uiteengezet over het dimensioneren van pompen voor waterpartijen en voor filtratie en circulatie.

Leave a Comment

All fileds with * are required